کاردرمانی ذهنی یکی از زیرشاخههای خدمات توانبخشی محسوب شده که نقش مؤثری در سلامت روان افراد با سنین مختلف که در این زمینه با مشکلاتی روبهرو هستند نیز، دارد. درواقع کاردرمانی ذهنی برای کودکان و بزرگسالان نوعی برقراری ارتباط بین ذهن و جسم آنها درنظر گرفته میشود. کاردرمانی ذهنی بزرگسالان در جهت بهبود اختلالات ادراکی و شناختی که ممکن است گاهی پس از سکته مغزی یا به دلیل بیماری اوتیسم و دیگر اختلالات روان شناختی در افراد وجود دارد، بهکار گرفته میشود. بنابراین، کاردرمانی ذهنی از روشهای مختلف که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، بر تمام جنبههای زندگی یک فرد بزرگسال یا سالمند که دچار چالشها و محدودیتهایی همراه با بیماری خود بوده است، تاثیر میگذارد. کاردرمانی ذهنی بزرگسالان میتواند از طریق آموزش انجام کارهای روزمره مانند غذاخوردن، مرتب کردن فضای شخصی و لباس پوشیدن، انجام بازیهای مختلف در مدرسه یا با همسالان خود، خرید کردن و نگهداری از خانه به افرادی که نیاز به یادگیری چنین مهارتهایی دارند، کمک کند. در نتیجه، بزرگسالان با حمایت کاردرمانگران ذهنی در منزل یا مراکز توانبخشی تخصصی، زندگی راحت و مستقلتری را تجربه خواهند کرد.
کاردرمانی ذهنی برای بزرگسالان روشهای بسیار متنوعی داشته که هدف اصلی از انجام تمام روشها، بهبود عملکرد شناختی و روانی در افراد با تواناییهای مختلف محسوب میشود. بنابراین، کاردرمانگران ذهنی از روشها و رویکردهای متفاوتی در زمینه درمان بزرگسالان استفاده میکنند که از انواع آنها میتوان به درمانهای حرکتی، رفتاری یا شناختی اشاره کرد. رویکردهای درمانی با انجام فعالیتهای هدفمند مانند نقاشی کردن، آموزش موسیقی، ارتباط با گیاهان و طبیعت از طریق کارهایی مثل باغبانی به افزایش تعاملات و مهارتهای زندگی مستقل به بزرگسالان دچار اختلالات ذهنی کمک میکند. همچنین، باید به این موضوع توجه کرد که انتخاب روش مناسب کاردرمانی ذهنی بزرگسالان، بستگی به نیازها و تواناییهای فردی هر شخص دارد و تنها متخصصین کاردرمانی میتوانند تمرینات متناسب را طراحی و تنظیم کنند.
شاید برای شما هم سوال شده باشد که آیا افراد دچار محدودیتهای حرکتی یا بیماریهایی که مراجعه به مراکز درمانی برای آنها دشوار است هم میتوانند از تمرینات کاردرمانی ذهنی بهرهمند شوند؟ در جواب به این سوال میتوان گفت کاردرمانی ذهنی برای بزرگسالان در خانه نیز امکانپذیر است و میتواند بسیار مفید باشد، بهویژه برای کسانی که به دلیل بیماری یا محدودیتهای حرکتی نمیتوانند به مراکز درمانی مراجعه کنند. . تمرینات کاردرمانی ذهنی در منزل میتواند شامل فعالیتهای سادهای مانند حل جدول، بازیهای فکری، خواندن کتاب و نوشتن خاطرات باشد. همچنین، تمرینهای شناختی مانند مرتب کردن وسایل خانه، برنامهریزی برای وعدههای غذایی و انجام پروژههای هنری نیز میتواند به تقویت حافظه، توجه و تمرکز کمک کند. همچنین، استفاده از اپلیکیشنها و وبسایتهای آموزشی که تمرینهای کاردرمانی ذهنی را ارائه میدهند نیز میتواند گزینه مناسبی باشد اما در نهایت، مشورت با کاردرمانگران ذهنی نتیجه بهتری در بهبودی بیمار به همراه خواهد داشت. پیوسته و منظم انجام دادن تمرینات نیز، از اهمیت بسیار بالایی در این مسیر برخوردارد است.
کاردرمانی ذهنی پس از سکته مغزی یا در اثر بیماریهای ذهنی به طور مستقیم بر بهبود توانایی راه رفتن متمرکز نیست اما میتواند با تحت تاثیر قراردادن جنبههای شناختی و روانی افراد بهطور غیرمستقیم به این فرآیند کمک کند. به عنوان مثال، تمرینات مربوط به توجه و تمرکز میتوانند به بیمار کمک کنند تا در حین راه رفتن، بر حفظ تعادل و هماهنگی حرکات خود تمرکز کند. همچنین، کاردرمانی ذهنی میتواند به بیمار در غلبه بر ترس از افتادن و افزایش اعتماد به نفس برای حرکت کمک کند. حل مسئله و برنامهریزیهای روزانه ذهن بیماران را تقویت میکند تا برای شناخت موانع و عبور از آنها بتوانند تصمیمگیری کنند. کاردرمانی ذهنی بزرگسالان میتواند زمینه را برای بهرهوری بیشتر از تمرینات فیزیکی و بهبود کلی فرایند توانبخشی فراهم کند و شانس بازگشت بیمار به فعالیتهای روزمره از جمله راه رفتن را افزایش دهد.
مرکز توانبخشی نسیم، واقع در جنوب غرب تهران، در دسترس ساکنین تهران و محلههای یافت آباد، شهرک ولیعصر، تولید دارو، ابوذر و مناطق اطراف با ارائه خدمات جامع توانبخشی از جمله، کاردرمانی ذهنی آماده خدمترسانی است. دسترسی آسان به این مرکز، فرصتی بینظیر را برای بهرهمندی از خدمات تخصصی توانبخشی فراهم آورده است. با تکیه بر متخصصین مجرب و تجهیزات پیشرفته، مرکز توانبخشی نسیم به توانمندسازی افراد با نیازهای خاص میپردازد و با ارائه خدمات کاردرمانی ذهنی بزرگسالان، به مراجعین کمک میکند تا استقلال و توانایی خود را در انجام فعالیتهای روزمره بهبود بخشند. بنابراین، میتوانید همین حالا با مرکز توانبخشی نسیم تماس بگیرید و گامی مؤثر در جهت بهبود کیفیت زندگی خود و عزیزانتان بردارید.
بیماران پس از سکته مغزی ممکن است با مشکلاتی همچون فراموشی، اختلال در توجه و تمرکز، و دشواری در برقراری ارتباط با دیگران مواجه شوند. این مشکلات نه تنها بر کیفیت زندگی فرد تاثیر میگذارند بلکه به احساسات منفی مانند استرس و ناامیدی منجر میشوند. در این بین، کاردرمانی ذهنی به عنوان یک روش مؤثر برای توانبخشی شناخته میشود. بنابراین، کاردرمانی ذهنی با تمریناتی از جمله، بازیهای حافظه، تکنیکهای یادآوری و فعالیتهای شناختی، افزایش مهارتهای تحلیلی و تصمیمگیری، تمرینات گروهی و تعاملی میتواند به بازیابی حافظه و بهبود اختلالات شناختی کمک کند.
کاردرمانی ذهنی در کودکان بهعنوان یک رویکرد تخصصی در درمان و توانبخشی کودکان با نیازهای ویژه یا مشکلات شناختی محسوب میشود. این نوع کاردرمانی به بهبود مهارتهای شناختی، اجتماعی و عاطفی کودکان کمک میکند و میتواند شامل فعالیتهایی برای تقویت حافظه، توجه، زبان و مهارتهای حل مسئله باشد. کاردرمانگران با طراحی برنامههای شخصیسازی شده با توجه به نیازهای خاص هر کودک، فعالیتهایی را ارائه میدهند که به آنها کمک میکند تا در یادگیری و ارتباطات اجتماعی بهتر عمل کنند. این فعالیتها میتواند شامل بازیهای آموزشی، تمرینات خلاقانه و تعاملات گروهی باشد که باعث تقویت اعتماد به نفس و ارتقاء استقلال کودکان میشود. با حمایت و آموزش مناسب، کاردرمانی ذهنی میتواند به کودکان کمک کند تا تواناییهای خود را به حداکثر برسانند و در مواجهه با چالشها، روند رشد مثبتی را تجربه کنند.
برای مطالعه بیشتر در رابطه با کاردرمانی ذهنی کودکان به مقاله زیر مراجعه کنید:
لینک کاردرمانی ذهنی کودکان - مقاله آموزشی